U bevindt zich hier: Kaasboerderij de Polderzoom

Kaasboerderij de Polderzoom

Algemeen

Al meer dan 100 jaar de lekkerste kaas! De échte en lekkerste boerenkaas komt al sinds 1900 van het melkveebedrijf van familie Van Wees. Destijds gevestigd in het Noord-Hollandse Beemster, later in Aalsmeer en sinds 1970 aan de rand van de polder Oostelijk-Flevoland. De kleinschalige productie en huisverkoop groeide uit tot een professionele kaasproductie- en handel. De smaakvolle boerenkaas van ‘De Polderzoom’ vindt gretig aftrek op landelijke markten en heet ‘Boerenmeshangerkaas’ omdat het product volgens kaasmaker Ard van Wees ‘zo zacht en romig is dat ze aan het mes blijft hangen’. Na Piet

Een blije koe geeft de beste melk voor de lekkerste kaas. Kenmerkend aan ‘De Polderzoom’ is dat de koeien in het weide-seizoen lekker in de wei kunnen lopen. Ze grazen in het frisse en smaakvolle gras en produceren heerlijke verse melk. Elke dag wordt, nadat de koeien in de vroege ochtend gemolken zijn, gestart met kaasmaken. In de grote kaasbak wordt de verse melk volgens het traditionele familierecept bewerkt. De verse wrongel die daardoor ontstaat, gaat in een kaasvat en wordt twee uur lang geperst zodat de kaas een stevige en mooie ronde vorm én een goede korst krijgt. Daarna verblijft de kaas vier dagen in een pekelbad. Daardoor krijgt de boerenkaas nog meer smaak en stevigheid. Voordat de kaas vier maanden gaat rijpen in het kaaspakhuis, krijgt het nog een kunststof coating tegen invloeden van buitenaf. Tijdens de rijping wordt iedere kaas dagelijks gekeerd en zorgvuldig beoordeeld door het oog van de meester, boer Ard.

Wilt u zelf meemaken hoe de ambachtelijke Meshangerkaas wordt gemaakt? En bent u benieuwd naar het verhaal van de koeien van De Polderzoom? Maak dan gebruik van het groepsarrangement. Geniet van de authentieke sfeer te midden van de koeien en kalveren en beleef een bijzondere dag waarbij alle zintuigen ruimschoots aan hun trekken komen. Het is een aaneenschakeling van ruiken, proeven, voelen, zien en horen.

Uitgebreide excursie
We beginnen met koffie en thee in de ontvangstruimte van de kaasboerderij. Boer Ard vertelt zijn verhaal over het boerenleven op de Polderzoom. En de film ‘Van koe tot kaas’ laat grazende koeien zien en hoe van de lekkerste verse melk smaakvolle kaas wordt gemaakt volgens het traditionele familierecept. Daarna volgt een rondleiding over ‘de Kaasboulevard’ om live te zien hoe kaas wordt gemaakt. En wil je koeien of kalfjes knuffelen? Ook dat kan. De excursie eindigt met een verrassende proeverij in de boerderijwinkel. Daar ervaar je de unieke smaak van de verse ‘Boerenmeshangerkaas’ waar zij zo trots op zijn.

Openingstijden
dinsdag 09:00 - 12:00
zaterdag 09:00 - 16:00
Foto's
Kaart
Bekijk op kaart


Contact

Kaasboerderij de Polderzoom
Elburgerweg 36
8251 RJ DRONTEN