U bevindt zich hier: Expositie Sal Meijer

Expositie Sal Meijer

Algemeen
30 JAN - 4 MEI Expositie Sal Meijer

Van 11 januari tot 4 mei 2019 is in Museum Sjoel Elburg werk te zien van Salomon (Sal) Meijer, bekend als schilder van stadsgezichten, boerderijen, stillevens en katten. Meijer beschouwde schilderen als een ambacht en noemde zijn werk 'schilderstukjes'. Deze tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met drs. Edward van Voolen.

Sal Meijer is in 1877 geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt. Op dertienjarige leeftijd wordt hij, net als zijn beide ouders, diamantbewerker. Tekenen en schilderen zijn echter zijn grote passie. Op zijn zesendertigste besluit hij de diamantwereld vaarwel te zeggen en zich geheel aan het kunstenaarschap te wijden. Begin jaren dertig verhuist hij met zijn vrouw, zes katten en schildersezel naar Blaricum. Sal Meijer sluit vriendschap met de uit Elburg afkomstige joodse kunsthandelaar Aäron Vecht (1886-1965). Deze koopt regelmatig werk van hem aan en toont dat in zijn Kunstzaal aan het Rokin. Ook neemt hij Sal mee naar Elburg om karakteristieke plekjes te schilderen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt Sal Meijer een beroepsverbod opgelegd. Dankzij zijn huwelijk met een uit Duitsland afkomstige niet-joodse vrouw en een doktersattest vanwege een hartkwaal wordt hij vrijgesteld van deportatie. Na de oorlog krijgt Meijers werk in toenemende mate erkenning. Zijn etsen en schilderijen zijn te zien in een aantal noemenswaardige exposities in binnen- en buitenland. Sal Meijer overlijdt in 1965 en wordt begraven op de joodse begraafplaats in Muiderberg.

Sal Meijers werk geniet nog steeds grote populariteit, ook onder particuliere verzamelaars. Een aantal van hen heeft voor deze tentoonstelling schilderijen en etsen beschikbaar gesteld. In een korte film schetst Felix Beekman – diens oma was een zus van Sal Meijer – een beeld van het leven van de kunstenaar.
Een kijkwijzer – speciaal voor de expositie gemaakt – belicht aan de hand van veertig tentoongestelde werken het kunstenaarschap van Sal Meijer.

Prijzen
Expositie Sal Meijer
Volwassenen T/m € 7,00
Kinderen Gratis

Kenmerken
Types
  • Tentoonstelling
Doelgroep
  • jongeren
  • volwassenen
  • senioren
  • kinderen
  • groepen
  • zakelijk
  • gezinnen
Openingstijden
Expositie Sal Meijer
periode 11-01-2019 t/m 04-05-2019
dinsdag 11:00 - 17:00
woensdag 11:00 - 17:00
donderdag 11:00 - 17:00
vrijdag 11:00 - 17:00
zaterdag 11:00 - 17:00
Foto's
Kaart
Bekijk op kaart


Locatie

Sjoel Elburg
Graaf Hendriksteeg 2
8081 CH ELBURG

Contact


E-mail
info@sjoelelburg.nl

Telefoon
0525 685 564

Website
Algemene informatie