U bevindt zich hier: Pictura Veluvensis ‘Het Veluwse landschap in beeld’

3 DEC - 15 MRT Pictura Veluvensis ‘Het Veluwse landschap in beeld’

Rond 1900 zijn Renkum en Nunspeet bloeiende kunstenaarsdorpen. In Renkum wordt in 1902 zelfs een kunstenaarsvereniging opgericht: Pictura Veluvensis. Museum Veluwezoom te Doorwerth dat zich richt op de schilders van de zuidkant van de Veluwe viert dit jaar het 25-jarig jubileum. Het Noord-Veluws-Museum te Nunspeet bestaat dit najaar 5 jaar. Ter gelegenheid van deze jubilea werken de musea samen aan de gezamenlijke tentoonstelling Pictura Veluvensis ‘Het Veluwse landschap in beeld’.

Dit najaar jubileren zowel het Noord-Veluws Museum (5 jaar) als Museum Veluwezoom (25 jaar), twee musea die een beeld geven van de kunstenaarskolonies op de zuidelijke en de noordelijke Veluwe. Een mooi moment op samen op te trekken. Museum Veluwezoom, gevestigd in het schitterende Kasteel Doorwerth (bij Renkum), organiseert een jubileumtentoonstelling over schilders uit de periode 1900-1940 voor wie de Veluwe als inspiratiebron diende. Het Noord-Veluws Museum brengt een reprise van de expositie van kunstvereniging Pictura Veluvensis die in 1913 in Nunspeet te zien was.

Rond 1900 zijn Renkum en Nunspeet bloeiende kunstenaarskolonies. In Renkum wordt in 1902 zelfs een kunstvereniging opgericht: Pictura Veluvensis. Dat de ‘plein air’ schilders graag naar de Veluwe komen is niet zo verwonderlijk. Het is Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebied en bestaat uit heel verschillende landschappen: heidevelden, stuifzanden, bossen, graanakkers, beekdalen, graslanden, waterpoelen en in het zuiden en oosten liggen de rivieren de Rijn en de IJssel.

De tentoonstelling in Museum Veluwezoom bestaat uit werken, die op de Veluwe zijn vervaardigd gedurende de periode 1900 – 1940, dezelfde periode wanneer de Renkumse kunstvereniging Pictura Veluvensis (1902-1935) actief is. Kunstschilders Théophile de Bock en Barend Ferwerda waren de drijvende krachten achter de kunstvereniging. Tot de schilders van Pictura Veluvensis behoren onder anderen Charles Dankmeijer, Hendrikus van Ingen, Cornelis Kuypers, Xeno Münninghoff en Andries Verleur. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum maakt Museum Veluwezoom een interessante combinatie van de schilders van de zuidelijke Veluwe met schilders die vooral op de noordelijke Veluwe werkten, zoals Arthur Briët, Marie Wandscheer, Jan van Vuuren, Edzard Koning, Ben Viegers en Jos Lussenburg.

Pictura Veluvensis beperkte zich niet tot de Veluwezoom. Kunstenaars uit heel Nederland werden uitgenodigd om mee te doen met exposities in Renkum. In 1913 exposeerden de kunstenaars van Pictura Veluvensis voor het eerst buiten Renkum. Het gebeurt in Nunspeet, daartoe gestimuleerd door Edzard Koning, een kunstenaar die er woont en werkt en al vanaf 1906 meedoet aan de tentoonstellingen in Renkum. Anno 2019 herhaalt het Noord-Veluws Museum deze tentoonstelling. De schilderijen van de ruim 50 kunstenaars van toen zijn nu zo veel mogelijk van overal vandaan samengebracht tot een prachtig geheel. Daarop zijn vooral landschappen te zien, maar ook portretten en stillevens. Er zijn een aantal schetsboeken die laten zien hoe schilders geboeid raakten tijdens hun omzwervingen in de vrije natuur. Sommige kunstenaars beschilderden servies, maakten beelden van gips of illustreerden kinderboeken. Het jaar 1913 is in kunsthistorisch opzicht een interessant jaar. In deze tentoonstelling is te zien dat er nog geëxperimenteerd werd met nieuwe varianten op het impressionisme. De vele landschappen geven een prachtig zicht op de Veluwe van meer dan 100 jaar geleden.

Pictura Veluvensis ‘Het Veluwse landschap in beeld’

0-5 jaar gratis 6-18 jaar € 5,00 volwassenen € 10,00 MJK houders gratis ICOMpas gratis

kinderen: € 3.00
volwassenen: € 7.50