U bevindt zich hier: Arent thoe Boecophuis

Arent thoe Boecophuis

Algemeen
Arent thoe Boecophuis

Na eeuwenlang te kampen hebben gehad met overstromingen, werd het besluit genomen dat Elburg moest worden verplaatst. Rentmeester Arent thoe Boecop kreeg in 1393 opdracht van Willem van Gullik, de hertog van Gelre en graaf van Zutphen, om naast het ontwerpen van een nieuwe stad tevens een verblijf te bouwen voor de hertog. Het nieuwe stadskasteel was waarschijnlijk het eerste stenen gebouw van Elburg. Toen de bouw gereed was en de hertog de stad bezocht (1396) schonk hij het kasteel aan Arent thoe Boecop. Arent thoe Boecop kon er niet lang van genieten want hij stierf in 1397.

Rentmeester Arent thoe Boecop kreeg in 1393 opdracht van Willem van Gullik, de hertog van Gelre en graaf van Zutphen, om naast het ontwerpen van een nieuwe stad tevens een verblijf te bouwen voor de hertog. Het nieuwe stadskasteel was waarschijnlijk het eerste stenen gebouw van Elburg. Toen de bouw gereed was en de hertog de stad bezocht (1396) schonk hij het kasteel aan Arent thoe Boecop. Arent thoe Boecop kon er niet lang van genieten want hij stierf in 1397.

Zijn zoon erfde het kasteel en verkocht het op 7 maart 1400 aan de stad Elburg voor 1800 Gelderse guldens, waarna het kasteel dienst deed als stadhuis.In het midden van de 15e eeuw werd nog een vleugel aangebouwd, die omstreeks het jaar 1550 weer werd uitgebreid. In de 16e eeuw werd aan de achterkant van het gebouw een aanbouw geplaatst. Daarna zijn er nog diverse aanpassingen en verbouwingen geweest. Het meest ingrijpende in de 18e eeuw want toen werd het raadhuis en de naastgelegen woning tot één geheel gemaakt. Ook de bijgebouwen in de vorm van schuren en politiecellen aan de achterkant zijn verwijderd, waardoor de binnenplaats meer authentiek oogt. In de jaren zestig liet architect C.W. Rooyaards de 18e eeuwse gevel verwijderen. De 18e eeuwse ramen bleven intact en ook het rococo balkon met de twee schilddragers. Het kasteel is tot 1954 in gebruik geweest als stadhuis.

Vanaf 2014 is hier het Nationaal Orgelmuseum gevestigd.

Kenmerken
Types
  • Kasteel of Landhuis
  • Monument
  • Bezienswaardigheid
Accommodatie
  • Soort gebouw: Museum
Zien, Doen & Beleven
  • Rondleidingen
Foto's
Kaart
Bekijk op kaart


Contact

Arent thoe Boecophuis
van Kinsbergenstraat 5
8081 CL ELBURG