U bevindt zich hier: Bottermuseumwerf De Hellege

Bottermuseumwerf De Hellege

Bottermuseumwerf 'De Hellege' heeft een museaal gedeelte waar kennis kan worden gemaakt met de traditionele botterbouw en de historie van de visserij. De diverse soorten (model) botters staan uitgestald en oude ambachten worden getoond. In de grote loodsen worden de botters gerestaureerd en vaarklaar gemaakt. Vanaf de balustrade kunt u dit waarnemen. Niet alleen het decor van de oude botters, maar de totale beleving maakt dat oude tijden herleven. Dit is niet alleen te zien, maar zeker ook te ruiken.

U wordt via een vaste looproute meegenomen vanuit het verleden naar het heden. De filmzaal toont oude beelden die tot de verbeelding spreken. De fotocollectie vertelt over het ontstaan en de doelstelling van de Botterstichting.
De gidsen vertellen op een boeiende wijze de verhalen van vroeger. Hoe de oude vissers bij regen, wind en storm hun werk moesten doen op de voormalige Zuiderzee.

In het museum is te zien hoe de botters werden gebouwd, de details werden aangebracht en de naden en kieren werden gebreeuwd. Kortom de technieken van weleer worden hier getoond.

Het door de Botterstichting opgezette Leer-Werk project laat zien hoe onder leiding van een deskundige leermeester de oude ambachten worden uitgeoefend en overgedragen aan jongeren.

Vanaf april tot en met oktober is het mogelijk om een zeiltocht met een botter te maken. Een unieke ervaring op het water. Twee vrijwilligers van de stichting varen mee en vertellen van alles over de historie van de visserij. In de maanden juli en augustus ook mogelijk om als individu mee te varen. Kaartjes voor deze zomertochten zijn verkrijgbaar bij VVV/Museum Elburg.

Voor groepen(vanaf 10 personen) het gehele jaar mogelijk om het museum te bezoeken. Vanaf Hemelvaart t/m de tweede zaterdag in september voor een ieder geopend op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur.! In juli en augustus ook op de woensdagmiddag geopend! Overige dagen gesloten, tenzij anders vermeld op de site van de Botterstichting.

volwassenen: € 2.50
groepen vanaf: € 10
  • Museum
  • Arrangement