U bevindt zich hier: Koningin Wilhelminaroute

Koningin Wilhelminaroute

Algemeen
Koningin Wilhelminaroute

Deze fietstocht gaat dwars door de Kroondomeinen. Koningin Wilhelmina streek vaak neer in deze omgeving om er te schilderen. Zij schilderde vanuit het rijdend schildersatelier, “de schilderwagen”, die zij op diverse plaatsen in de omgeving van Paleis Het Loo liet klaarzetten. Lengte 46 km. Knooppunten: 63-08-09-05-02-61-01-86-87-89-4-39-46-77

Paleis Het Loo is gebouwd in 1686 in opdracht van stadhouder prins Willem III en heeft tot 1970 dienst gedaan als jachtslot en zomerresidentie voor leden van de Oranje Nassau dynastie, het huidige Nederlandse Koningshuis. Koningin Wilhelmina overleed er in 1962. Na een grondige restauratie zijn paleis en tuinen teruggebracht in de zeventiende-eeuwse staat en sinds 1984 opengesteld voor het publiek.

Bij knooppunt 86 fiets je langs Bezoekerscentrum en Kasteel Staverden. Graaf Reinald van Gelre stichtte rond 1300 een nederzetting op de noordelijke Veluwe, niet ver van Harderwijk. De nederzetting had moeten uitgroeien tot een stad, maar de vestigingsplaats was hiervoor blijkbaar niet geschikt. Het is nooit meer geworden dan een kasteel en wat boerderijen er omheen.

Op een andere plek in de Kroondomeinen ligt Het Aardhuis. Dit was het oude jachtchalet van Koning Willem III en is gebouwd in 1861 op bijna het hoogste punt van de Veluwe (+ 102 m NAP). Het Aardhuis wordt omringd door een wildpark, waar je 'garantie' hebt om wilde zwijnen en/of edelherten te zien.

Foto's
Kaart
Bekijk op kaart


Contact

Koningin Wilhelminaroute
Koninklijk Park 1
7315 JA APELDOORN