U bevindt zich hier: Wandelen met het Apeldoorns Gidsen Collectief

Wandelen met het Apeldoorns Gidsen Collectief

Algemeen
Wandelen met het Apeldoorns Gidsen Collectief

Ontdek het interessante verleden en de schoonheid van Apeldoorn. Niet alleen de mooie bosrijke omgeving, Paleis Het Loo, maar ook de stad zelf is een bezoek meer dan waard! Het Apeldoorns Gidsencollectief leidt u graag rond tijdens een stadswandeling.

Veranderd Apeldoorn.
Aan het einde van de 19e eeuw begon Apeldoorn te veranderen van een eenvoudig dorp naar een dorp met wat méér pretenties. Onder invloed van ‘Het Loo’ en de lage grondprijzen vestigden welgestelde renteniers en oud-planters uit Indië zich in Apeldoorn. Den Haag was net iets te duur, maar in Apeldoorn kon het…
En zo ontstonden de wijken met villa’s: de Parkenbuurt en Berg en Bos.
Door het ‘andere publiek’ veranderde ook de middenstand, het cultuuraanbod en de scholen.
De Dorpsstraat werd Hoofdstraat met prachtige Jugendstilpanden, er kwam een bioscoop, een HBS.
De stadswandelingen en de Parkenbuurt-wandelingen van het Apeldoorns Gidsen Collectief zijn de basis van alle wandelingen die het AGC in Apeldoorn ontwikkelt en organiseert. Verhalen en anekdotes te over. Cultuurhistorie en architectuur ‘live’. De AGC-gids weet er alles van.
Voor groepen, zoals familiedagen en bedrijfsuitjes en andere evenementen, een prachtige basis om Apeldoorn ‘te doen’. 
 
Suggestie: kijk op www.uitjesinapeldoorn.nl en dan op ‘happen en stappen’. De AGC-gids haalt u op, wandelt met u en brengt u naar de volgende horeca-stop.


Langs Grift en Kanaal
Nieuw ontwikkeld zijn de wandelingen rond het thema ‘Water in de stad’. U wandelt met de verhalenvertellende gids langs het stadsdeel van de Grift en het kanaal. Startpunt is de poffertjeskraam in het Brinkpark. Apeldoorn heeft zijn ontstaan grotendeels aan de Grift te danken. Via het sprengenstelsel rond Apeldoorn gaat het water bij de Eendracht ‘Grift’ heten. Vroeger stonden er tientallen molens aan deze vergraven beek, zoals de Christiaan Geurtsmolen op de plek waar nu Centraal Beheer gevestigd is.
De Grift is in de jaren ’60 onder de grond gestopt. Via rioolbuizen werd het Griftwater afgevoerd naar het kanaal. Door het wegvallen van watervragende industrie, zoals Van Gelder, is er méér wateroverlast en daardoor ontstond de noodzaak de Grift weer ‘boven water’ te halen. Grote delen van de beek zijn weer zichtbaar in het centrum van Apeldoorn. Deze themawandeling kunt u reserveren voor uw gezelschap van minimaal 8 personen.

Iets moois uit een moeilijke tijd
Apeldoorns eigen ‘Berg en Bos’ is in een moeilijke tijd ontstaan: de jaren ’30 van de vorige eeuw. Honderden Apeldoornse werklozen hebben meegeholpen de vijver en het sprengdal te graven. Een schitterend park was het resultaat, waar de Avro en NCRV hun landdagen hielden, waar bloemententoonstellingen gehouden werden en waar het legendarische Lumido jaarlijks tienduizenden bezoekers trok. Recent heeft het park een facelift gekregen maar veel relicten uit vervlogen jaren zijn gebleven en de verhalen daaromheen….
De gidsen van het Apeldoorns Gidsen Collectief hebben de verhalen opgepakt en een boeiende wandeling uitgezet in het vernieuwde ‘Stadspark Berg en Bos’, zoals het nu heet.
Leuk voor een familiedag, bedrijfsuitje of evenement.

Wandeling door de Indische buurt
De Indische buurt is in 2002 aangewezen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. De bebouwing bestaat voor het merendeel uit kleine villa’s en middenstandswoningen. De architectuur in de wijk is divers en karakteristiek voor de periode 1880–1930, waarbij de invloed van de neorenaissance en de art-nouveau duidelijk herkenbaar is. De levendigheid van de woningen wordt vooral bepaald door serres, erkers en portieken.
Deze boeiende wandeling is niet alleen voor de bezoeker van Apeldoorn interessant, maar ook voor de geboren en getogen Apeldoorner.
Als themawandeling verzorgt het Apeldoorns Gidsen Collectief voor belangstellende groepen een stadswandeling door de Indische buurt, grofweg gelegen tussen Loolaan, Soerenseweg en Koning Lodewijklaan. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en begint vanaf het parkeerterrein achter schouwburg Orpheus. Van tevoren telefonisch aanmelden (via 06-39380517) is noodzakelijk.

Prijzen
Wandelen met het Apeldoorns Gidsen Collectief

Prijs vanaf: € 4.00
Kenmerken
Types
 • Wandelroute
 • Rondleiding
Zien, Doen & Beleven
 • Rondleidingen
Doelgroep
 • groepen
 • gezinnen
 • volwassenen
Vervoer
 • Betaald parkeren
Belang
 • Belang: internationaal
Openingstijden
Wandelen met het Apeldoorns Gidsen Collectief
maandag de hele dag
dinsdag de hele dag
woensdag de hele dag
donderdag de hele dag
vrijdag de hele dag
zaterdag de hele dag
zondag de hele dag
Foto's
 • © VBT
 • Indische buurt © VBT
 • Metaalbuurt © VBT
 • Berg en Bos © VBT
Kaart
Bekijk op kaart


Contact

Apeldoorns Gidsen Collectief
Drecht 9
7333 MA APELDOORN

Telefoon
06 39380517

Website
Algemene informatie