U bevindt zich hier: Bottervaren

Bottervaren

Huur voor een unieke zeildag een originele Elburger Botter. De Elburger botters, aangekocht door de Stichting tot Behoud van Elburger botters, zijn na een grondige restauratie weer geheel geschikt voor de vaart. Verhuur is mogelijk vanaf half april tot en met eind oktober. Verhuur alleen mogelijk met schipper en opstapper. Bottertochten zijn al mogelijk vanaf 90 minuten. Catering is ook mogelijk. In de zomermaanden kunt u ook individueel meezeilen. Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag afvaarten om 13.30 en 15.30 uur. Kaartjes verkrijgbaar bij VVV/Museum Elburg.

De Botter is een oud Nederlands type vissersvaartuig met een plat tot licht V-vormig vlak, met een net uitspringende kiel en hoekige kimmen die overgaan in bol naar buiten lopende zijden, waarvan het boeisel boven het berghout naar binnen valt (invalling).
Botters visten op de voormalige Zuiderzee en worden door kenners beschouwd als snelle vaarders en worden gerekend tot de elegantste Nederlandse vissersschepen. Botters werden ook gebruikt voor de kustvisserij op de Noordzee en de huidige Waddenzee. Het type is ontstaan in de 1e helft van de 19e eeuw. Er is verwantschap aanwijsbaar met de oudere tochtschuit en het waterschip.
Bij het tegenwoordige recreatieve gebruik loopt de bemanning bij wedstrijden vaak op tot 8-10 mensen, om vlotte manoeuvres en zeilwisselingen te kunnen waarborgen. De botters worden ook verhuurd aan passagiers, met bemanning. Het aantal passagiers is wegens wettelijke beperkingen doorgaans gelimiteerd tot 12.

6 botters beschikbaar = max. 72 personen

• Rondvaart