U bevindt zich hier: Home

Fietsroutes in de regio Elburg

Als er één stad is met veel historische elementen, dan is het wel Elburg. Niet voor niets komt bijna elke fietsroute in de omgeving wel even door deze stad. Elburg is een mooie uitvalsbasis voor het maken van een prachtige fietstocht.

Elburg heeft stadsrechten sinds 1233, in het verleden zijn de stadsrechten verschillende keren afgepakt, maar gelukkig ook weer teruggegeven. Hou je van cultuur dan is Elburg zeker een aanrader. Ook in de omgeving van Elburg is veel te zien en te doen. Elburg ligt aan het Veluwemeer en het Drontermeer, waar veel recreanten en watersporters op af komen. Daarnaast ligt de stad op een steenworp afstand van Walibi Holland. In de omgeving zijn meerdere kazernes te vinden waar militaire oefeningen worden gehouden. Vooral het Artillerie Schietkamp ( ASK) is een bekend oefenterrein. Deze oefenterreinen zijn verboden terrein. Op het grondgebied van de legerplaats zijn 2 militaire musea te vinden. Wilt u ze bezoeken, neem dan uw ID mee! Zandverstuiving De Haere en de bossen om Elburg nodigen uit tot mooie fietstochten met tussenstops.

Elburg en omgeving (54 km)

Deze leuke fietsroute begint net ten zuidwesten van Elburg, waarbij je meteen door Elburg heen fietst. Vervolgens fiets je om Oostendorp heen, en fiets je naar het noordoosten richting knooppunt 4. Nog voor Oosterwolde sla je af richting Oldebroek, waar je doorheen fietst en opvolgend de knooppunten 05, 14 en 07 doorkruist. Bij knooppunt 50 sla je rechtsaf zodat je net langs de rand van Wezep fietst. Bij knooppunt 52 sla je nogmaals rechtsaf zodat je richting Hoornerveen fietst. Aan je rechterkant is een militair kamp waar geoefend wordt met Artillerie. Je fietst helemaal om dit kamp heen tot je uitkomt bij ‘t Harde. Via knooppunt 06 fiets je naar de Hoge Enk, waarna je het laatste stuk weer terug fietst naar Elburg. Tijdens deze route zul je meer dan eens stoppen om één van de vele bezienswaardigheden te bekijken.

Fietsroute door 3 dorpen en een stad (43 km)

De stad die je op deze route tegenkomt, is natuurlijk Elburg. De route begint officieel in Nunspeet, waarvandaan je via Lage Bijssel naar het Veluwemeer fietst. Je fietst vanaf hier parallel aan het Veluwemeer naar Elburg toe. Elburg is meteen ook de mooiste plek in de omgeving om even pauze te houden. Uit Elburg sla je iets na knooppunt 3 rechtsaf, en fiets je via knooppunt 4 naar Oldebroek. Via knooppunten 5 en 6 fiets je naar ‘t Harde, om daarna de weg te vervolgen, helemaal tot knooppunt 98. Bij dit knooppunt sla je linksaf en fiets je om Golfbaan Het Rijk van Nunspeet heen. Je fietst nu weer Nunspeet in, als je onder het spoor doorfietst, zie je de plek waar de route is begonnen.

Rondje Drontermeer (32 km)

Het Rondje Drontermeer is een prachtige ronde waarbij je volop geniet van een prachtige omgeving en een meer waar veel watersport plaatsvindt. De route begint aan de rand van Elburg, waarbij je meteen door deze authentieke stad fietst. Je fietst langs Recreatieoord Veluwe Strandbad en fietst over de brug Flevoland in. Je slaat de tweede weg (knooppunt 45) rechtsaf en fietst opeenvolgend over de knooppunten 42, 96 en 97. Je vervolgt de route naar Roggebotsluis, waar je het water weer oversteekt. Je fietst nu richting Kampen, maar slaat net voorbij knooppunt 67 al rechtsaf richting Roskam. Om bij Roskam te komen volg je de knooppunten 68, 69 en 26. Vanuit Roskam fiets je helemaal naar Noordeinde, waarna je weer parallel aan het water terug naar Elburg fietst.

Tips voor de voorbereiding op een rondje fietsen

Voorafgaand aan het afleggen van een fietsroute is het belangrijk om een aantal punten goed voor te bereiden. Hierbij onze tips:

-Controleer de bandenspanning
-Neem genoeg water mee (zeker in de warme zomerdagen)
-Smeer je tijdens zonnige dagen goed in met een hoge factor. Let op: tussen 12.00 en 15.00 staat de zon op zijn hoogst en is de UV-straling het krachtigst
-Lees je goed in op de route of gebruik een routeplanner app
-Geniet tijdens het fietsen heerlijk van de omgeving en neem zo nu en dan een pauze indien nodig
-Ga je lekker ergens lunchen? Vergeet dan niet je fiets goed op slot te zetten met een degelijk fietsslot. Kies altijd voor een goedgekeurd fietsslot. Je weet dan zeker dat deze voldoet aan de eisen van de verzekeraar.

fietsen buitengebiedwww.fietsenopfietsen.nl

www.slotenspeciaalzaak.nl

www.helmonline.nl