U bevindt zich hier: Home

Liberation Route

Ruim 80 luisterplekken op de Veluwe en rond Arnhem-Nijmegen In 2008 werd in de regio Arnhem-Nijmegen de Liberation Route gepresenteerd. De Liberation Route vertelt over gebeurtenissen tijdens en na Operatie Market Garden in 1944 en 1945. Er zijn diverse historische locaties op de Veluwe en rond Arnhem-Nijmegen. Iedere locatie is gemarkeerd met een veldkei, waar een drietalig hoorspel te beluisteren is. Dat vertelt op indringende wijze over de gebeurtenissen op die plek. Zo ook in Elburg. De luisterplekken gaan vergezeld van lesbrieven voor het onderwijs en gratis brochures. Meer informatie op www.liberationroute.com.

Luisterplekken

De Liberation Route telt op ruim 80 locaties de zogenoemde 'luisterplekken'. Levensgrote veldkeien markeren historische plekken op de Veluwe en in de regio Arnhem-Nijmegen. Op iedere luisterplek is een drietalig hoorspel te beluisteren. Bijvoorbeeld over de Slag bij Otterlo, de bevrijding van Apeldoorn, de evacuatie van Ouwehands Dierenpark en ook over de mislukte ontsnappingstocht Pegasus II op 18 november 1944 in Elburg. In Huize Old Putten verzamelden zich ongeveer twintig militairen die de aansluiting met de rest van Pegasus II misten en weer terug moesten. Voor de luistersteen is daarom een plaats gezocht in de directe omgeving van Landgoed Old Putten. De bezoeker die de moeite neemt om de Zuiderzeestraatweg over te steken, krijgt dan het ,,plaatje bij het praatje’’. U vindt de luistersteen voor de ING Bank aan de Zuiderzeestraatweg Oost 88. Alle veldkeien bevatten een drietalig infopaneel om ‘toevallige’ passanten te attenderen op wat eens op die plek gebeurde. De luisterverhalen zijn met een eigen MP3, iPod, of mobiel te beluisteren en kunnen voor het bezoek gratis worden gedownload vanaf www.liberationroute.com. Met de nieuwste generatie mobiele telefoons kan dit zelfs bij de veldkeien. De nieuwe verhalen zijn ook te beluisteren via telefoonnummer 0900-5423728 (€ 1,- per gesprek).

Lesbrieven voor het onderwijs

Het basis- en voortgezet onderwijs toont veel belangstelling voor gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom maakt EDU-ART speciale lesbrieven rond de Liberation Route. De lespakketten kunnen gratis worden gedownload vanaf www.liberationroute.com.

Het enthousiasme voor de Liberation Route is ondertussen groot. Ook Noord-Brabant en regio’s in België, Frankrijk en Zuid-Engeland willen aansluiten bij het succesvolle concept.