Ervaar Elburg! Unieke Vestingstad op de Veluwe!

Elburg vierkant het mooist

Prachtig gelegen aan de randmeren ligt één van Nederlands meest bezienswaardige oude stadjes: ELBURG; een stad met een grote monumentendichtheid, sfeervolle horecagelegenheden en diverse toeristische ondernemers. Vroeger was het zelfs een welvarende Hanzestad. Elburg is dè perfecte plek voor watersportliefhebbers, fietsers en wandelaars. 

 
Elburg is in de oude kern nog steeds het vissersplaatsje aan de voormalige Zuiderzee. Het oude vestingstadje Elburg is al een bezienswaardigheid op zich. De stad (250 bij 350 meter) heeft nog steeds zijn middeleeuwse rechthoekige stratenplan en is omringd door prachtige wallen,visrijke grachten en stukken stadsmuur. Gedurende een stadswandeling zult u een groot aantal gebouwen zien die u meenemen naar lang vervlogen tijden. De Grote- of St. Nicolaaskerk, restanten van de stadsmuren, stadswallen en kazematten getuigen van dit rijke verleden. Wilt u alles te weten komen over de rijke historie of over de visserijgeschiedenis van Elburg? Dat kan. Voor groepen is het mogelijk om op elk gewenst tijdstip een rondleiding onder leiding van een deskundige gids door Elburg of door het havengebied te krijgen.

Bezienswaardigheden
Eén van de meest markante gebouwen in Elburg is het vroegere Agnietenconvent dat eens een 15e eeuws vrouwenklooster was. In deze laat-gotische panden is nu Museum Elburg en VVV Elburg gevestigd. De kloostertuin ademt een romantische sfeer.
Verdere bezienswaardigheden in Elburg zijn o.a. de Vischpoort, Museumsmederij ‘De Hoefhamer’, Museum Sjoel Elburg, botterwerfmuseum ‘de Hellege’ en het Nationaal Orgelmuseum.


Elburg, dè plek voor watersportliefhebbers, fietsers en wandelaars
Gelegen aan de Randmeren is Elburg de perfecte plek voor alle vormen van watersport. Ook kunnen er rondvaarten en bottertochten gemaakt worden. De gemeente Elburg kent prachtige landgoederen van waaruit u prachtige fiets- en wandeltochten kunt maken.

Evenementen
Grote evenementen zijn Vestingval (Kunst en cultuurevenement in mei/juni), Vestingdagen ( 5 woensdagen op rij in de zomervakantie) en de Botterdagen (september). De overige activiteiten en evenementen vindt u uiteraard onder de rubriek Evenementen.


Winkelen, eten en drinken
Gezellige winkelstraatjes, talloze restaurants en terrasjes in de binnenstad en de haven zorgen voor de innerlijke mens en vertier.


Kortom: Ervaar Elburg! Unieke Vestingstad op de Veluwe!